< Alle artikels

17 February, 2024

#49 Portret van een vrouw in financiën: Daniela Crinta

Ik ben vereerd en dankbaar dat ik mag optreden voor Wo.Men in Finance, samen met briljante en charismatische dames, dames, met sommigen van hen heb ik samengewerkt, anderen heb ik van een afstand bewonderd en weer anderen die ik nu ontdek aan de hand van hun verhalen.

Het was nooit bij me opgekomen om in het openbaar een verhaal over mezelf te vertellen, dus het duurde even voordat ik wist hoe ik moest beginnen, laat staan welke inspirerende verhalen ik moest vertellen. Te beginnen, laat staan welke inspirerende boodschap ik moest overbrengen. Maar onlangs kwam ik een bericht tegen op mijn LinkedIn netwerk, dat me de perfecte toon gaf. Het ging als volgt: "De deur intrappen is het bekende voor het onbekende, het verleden voor de toekomst, het materiële voor het spirituele, het wereldse voor het hemelse, of zelfs de duisternis voor het hemelse, of zelfs de duisternis voor het licht. ... Een deur openen is een keuze maken en zo is het niet openen..."*

En ik heb heel wat deuren geopend, uit vrije wil, uit nieuwsgierigheid of door de omstandigheden. Wat ik onderweg heb geleerd is dat de werelden die zich bij elke geopende deur ontvouwen allemaal de moeite waard zijn om te ontdekken, dat elke deur naar een andere leidt, dat het leren en verwonderen eindeloos is en dat het zelfontdekking en persoonlijke ontwikkeling met zich meebrengt.

Een paar opmerkelijke deuren in mijn leven waren: verhuizen naar België vanuit een Oost-Europees land, vervolgens gaan werken voor Euroclear - een wereld op zich in zoveel opzichten en dan - de mooiste van alle deuren - het moederschap.

Ik kom uit een nogal uniform milieu, maar in België ontdekte ik de rijkdom van een multiculturele en open samenleving, de diversiteit van meningen en... de kunst van het compromis. En open samenleving, de diversiteit van meningen en... de kunst van het compromis. Dit heeft me geleidelijk me gevormd tot een minder egocentrisch persoon, die in staat is om een veelheid aan mogelijkheden te zien en aan te boren in elke gegeven situatie. Met een achtergrond als ingenieur ontdekte ik bij Euroclear de financiële wereld, haar de onderlinge verbondenheid, de wereldwijde uitdagingen. Dit was een deur die ik destijds met veel aarzeling maar eenmaal binnen gaf het constante leren me veel voldoening en vertrouwen. Mijn reisin Finance was voornamelijk in Netwerkbeheer en Bankieren, en nu in Risicomanagement. De De belangrijkste vaardigheid (die meestal wordt geclaimd door ingenieurs) die me tijdens mijn hele loopbaan heeft geholpen, was de analytische vaardigheid, die me in staat stelde om met gemak en flexibiliteit veel complexe opdrachten in verschillende domeinen aan te pakken. van prijsbeoordelingen, herstelplanning tot meer recent ESG-risico's, om er maar een paar te noemen. Tijdens deze reis ontmoette ik fantastische mensen uit vele lagen van de bevolking. mentoren voor me waren, sommigen goede vrienden werden en anderen - geweldige collega's met wie het altijd altijd een plezier was. Voor mij was de rode draad in al deze ontmoetingen - en dat is het eigenlijk nog steeds - een gevoel van saamhorigheid en toewijding als het gaat om het bijdragen aan een gemeenschappelijk doel. Samen hard werken, leveren, vieren. Elkaar dankbaar zijn. Een doel hebben.

Wat betreft de deur van het ouderschap... als moeder van een drieling heb ik een paar keuzes gemaakt, want ik moest een balans vinden tussen mijn energieniveau in evenwicht te brengen en toch een bevredigend professioneel leven te leiden. Achteraf gezien was het het allemaal waard! Wat ik onderweg ontdekte, zal velen van jullie aanspreken: de immense vreugde van de eerste stapjes, van de eerste woordjes, van de eerste schooldag, van het eerste concert..., samen met de zorgen die komen met de eerste verkoudheid, het eerste fietsongeluk, de eerste nachtelijke schoolreis... en dan later, de vreugde van ze te zien opgroeien tot zelfverzekerde jonge mensen, die zorgvuldig hun eerste deuren uitkiezen...

Als perfectionist leer ik (nog steeds) elke dag dat hoog scoren op alle vlakken absoluut geen goed idee is en dat het op lange termijn contraproductief en zelfs schadelijk kan zijn. Goed idee is en dat het op de lange termijn contraproductief en zelfs schadelijk kan zijn. Elke vooruitgang is goed en moet worden begrepen als een vooruitgang die me leidt naar het beste van mezelf op dat moment. De reis zit dus vol positieve ervaringen!

En toch zijn er deuren die ik nog steeds niet geopend heb en waar ik op een gegeven moment graag naar terug wil komen om te zien wat ze voor mij inhouden. Om te zien wat ze aan de andere kant voor me in petto hebben. Ontdek het immense expressieveld aan de tegenovergestelde pool van techniek en financiën: muziek maken, schrijven... analytische vaardigheden afronden met creatieve, dat is mijn volgende uitdaging.

Ik zou mijn jongere zelf dan ook willen aanmoedigen om zoveel mogelijk deuren te openen en niet bang te zijn om op elk moment in het leven verschillende paden te bewandelen. De weg is geen rechte lijn, hij heeft soms doodlopende doodlopende wegen, obstakels, valkuilen, maar hey, jonge meid, blijf doorgaan, neem elke uitdaging aan, elke ervaring is uniek en maakt je uiteindelijk een beter mens!

Credits naar Nicole Dhaemer en Points of You