< Alle artikels

12 February, 2024

#47 Portret van een mannelijke bondgenoot van women in finance: Michal Paprocki

Waarom heb je besloten lid te worden van Wo.Men in Finance steerco en een mannelijke bondgenoot te worden - actief lid?

Ik heb besloten lid te worden van Wo.Men in Finance, omdat ik graag meer vrouwen in de techniek zou zien, terwijl ik vandaag de dag nog steeds een probleem heb met mijn eigen managementteam, waar nog geen vrouwen in zitten. Ik wil dat dit verandert. Ik ben bereid om nieuwe benaderingen te proberen.

Ik vind het essentieel dat iedereen gelijke kansen krijgt. Ongeacht je geslacht, afkomst, religie of levensstijl. Ik begrijp dat het in een door mannen gedomineerde technische wereld moeilijker is voor vrouwen om zich uit te spreken, om opslag te vragen of zelfs om de uitdaging van promotie aan te gaan.

Mannelijke rolmodellen kunnen anticiperen op deze angst, iedereen in het team aanmoedigen om hun mening te delen, proactief promotie bespreken met vrouwen in hun team.

Waarom denk je dat mannelijke bondgenoten / inclusieve mannelijke rolmodellen nodig zijn? Vooral op C-niveau?

Om het noodzakelijke klimaat van psychologische veiligheid te creëren, moeten we allemaal handelen met de juiste mix van moed en nederigheid. Conflicten maken deel uit van de teamdynamiek, maar ze mogen nooit pijn doen of als persoonlijk worden ervaren.

Ik ben ervan overtuigd dat een veilige omgeving ook beter is voor de productiviteit en creativiteit.

Als je je veilig voelt, durf je het je baas te vertellen als je een opdracht niet begrijpt, of als je denkt dat er iets mis is met het doel van je team. Doe je dat niet, dan communiceer je niet over je ervaringen en lijdt de collectieve intelligentie van je team onder dit gebrek aan uitwisseling.

Aan het begin van mijn carrière, in Polen, als gevolg van de druk op uitvoering en uitmuntendheid, om kracht te tonen, om te bereiken... was er veel "doen alsof": doen alsof de missie in orde was, dat je alle uitdagingen aankon, dat we geloofden in de strategie, dat je geen hulp nodig had...

Een recente situatie waarin je moest optreden als een bondgenoot / inclusieve leider

Eenvoudig verhaal. Een typische grote vergadering die veel tijd in beslag neemt wanneer mensen, heel vaak te goeder trouw, te veel praten en hun perspectief afdwingen. En ik wist dat een vrouwelijke collega een bijdrage wilde leveren, maar zich er niet mee "durfde te bemoeien". Dit is wanneer het echt hielp om wat meer extravert te zijn en haar stem te geven. Haarzelf en de kwaliteit van het gesprek.

Wat blijft moeilijk voor je?

Ik was verrast en geschokt door de resultaten van de Wo.Men in Finance-enquête, over hoeveel vrouwen seksuele intimidatie of seksisme hebben ervaren in hun carrière. Ik had dit niet verwacht en het is een schande. We moeten er duidelijk aan werken om dergelijke situaties te voorkomen.

Als je als man aan het begin van je carrière in een meer inclusief bedrijf had gewerkt, wat zou er dan anders voor je zijn geweest?

Ik zou eerlijker zijn geweest over hoe ik me voelde, over mijn werk en over mijn behoeften.

Welk gedrag komt u nog steeds tegen op het werk dat u graag veranderd zou zien?

Ik merk nog steeds dat mensen bang zijn om hun mond open te doen. Dit is waarschijnlijk ook een culturele kwestie. Omdat ik uit Polen kom en al een tijdje in een Nederlandse omgeving werk, ervaar ik de cultuur in België nu als veel minder "direct".

Eén ding vertel je meestal niet over gendergelijkheid, maar dat is misschien persoonlijker.

Terwijl ik al 20 jaar grote IT-problemen beheer, is het vaak mijn vrouw die slimme manieren vindt om met techniek om te gaan in ons persoonlijke leven. 😉