< Alle artikels

29 November, 2023

#44 Portret van een vrouw in financiën: Linde Verheyden

Als Public Affairs Director bij BNP Paribas Fortis staat ze in contact met mensen van zowel binnen als buiten de bank. "Samen met mijn team is het onze taak om duurzame relaties op te bouwen met politici, overheden, beleidsmakers, het maatschappelijk middenveld en geselecteerde ngo's. Zo bouwen we vertrouwen op en profileren we de bank. Zo bouwen we vertrouwen op en profileren we de bank."

Linde begon haar carrière in de financiële wereld via een management traineeship. Dit gaf haar de kans om de bank goed te leren kennen, omdat ze elke 3 maanden van functie wisselde. "Het traineeship heeft echt een verschil gemaakt. Ik kon heel snel een netwerk opbouwen en ontdekte dat de bank een heel diverse omgeving was vol interessante banen. Dit creëerde kansen en die heb ik met beide handen aangegrepen. En omdat er zoveel afwisseling is, zit ik hier na 24 jaar nog steeds."

2010 was een belangrijk keerpunt in Linde's carrière. "Toen ik bij Public Affairs kwam, was dat een grote sprong in het onbekende. Daarvoor had ik alleen contact met mijn collega's van de risicoafdeling en de corporate business line. Maar nu bestrijkt mijn werkterrein de hele bank en is er regelmatig contact met externe stakeholders. Ik ben heel blij dat ik de overstap heb gemaakt, want ik vind het nog steeds enorm verrijkend en interessant."

"Toen ik begon, was de bank nog steeds een zeer door mannen gedomineerde omgeving, met mannen in pakken die het bedrijf leidden", zegt Linde. "In het begin was ik daar best van onder de indruk. Maar gelukkig hield dat me niet tegen om te groeien. Vandaag de dag is onze bank heel anders dan toen. Gender is geen issue meer. Hoewel ik moet zeggen dat de wereld van public affairs nog steeds erg mannelijk is. Er heerst nog steeds een cultuur van netwerken na het werk en dat maakt het voor mannen en vrouwen met een gezin soms minder makkelijk om mee te doen."

Haar advies aan jonge vrouwen? "Doe iets waar je van houdt en geloof in jezelf. Kom voor jezelf op en neem verantwoordelijkheid. Wees niet bang om ja te zeggen en spring er meteen in. En geef de financiële sector zeker een kans. Een bank beweegt mee met de maatschappij. Ze speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de huidige duurzaamheidsrevolutie. Het is een spannende en evoluerende omgeving waar je op veel verschillende manieren je bijdrage kunt leveren."