< Alle artikels

18 March, 2024

#50 Portret van een vrouw in de financiële sector: Valerie Nowak

- Kunt u in het kort uw huidige rol in de organisatie beschrijven (in 1 zin)?

Ik leid Product en Innovatie in Europa voor Mastercard. Ik ben verantwoordelijk voor het aansturen van de productstrategie in Europa, het implementeren van oplossingen en producten die voldoen aan de behoeften van consumenten en bedrijven - grote bedrijven of kleine bedrijven. Dit omvat het ontwikkelen van onderscheidende waardeproposities, het lanceren van nieuwe digitale oplossingen die geschikt zijn voor de markt, het leveren van een best-in-class gebruikerservaring terwijl veiligheid en beveiliging een belangrijke prioriteit blijven.

- Wat bracht je bij Finance?

Ik ben 23 jaar geleden begonnen bij Mastercard en heb een groot deel van mijn carrière in Finance doorgebracht.

Daarvoor werkte ik bij Lhoist, een in België gevestigd bedrijf dat in veel landen kalk en op mineralen gebaseerde producten produceert. Mijn rol daar als functioneel analist bestond uit het overbruggen van de kloof tussen sales/finance functies en IT-ontwikkelaars, om ERP-processen aan te passen aan hun behoeften.

Toen ik bij Mastercard kwam werken, werkte ik aanvankelijk op de financiële afdeling, waar ik de financiële planningsfunctie beheerde. Na verloop van tijd breidde ik mijn verantwoordelijkheden uit, kreeg ik een team en werd ik de divisional finance lead voor West-Europa. Hierdoor kon ik me verdiepen in de zakelijke kant van Mastercard.

Nadat ik mijn dochter had gekregen, wilde ik een bredere impact hebben dan alleen de cijfers en ging ik een bedrijfsteam leiden (Customer Economics). Deze overgang bracht zowel uitdagingen als kansen met zich mee. In die tijd voegde de Europese Commissie bijvoorbeeld meer regelgeving toe aan onze branche,

Later werd ik country manager en werkte ik een paar jaar bij de verkooporganisatie van BELUX. Uiteindelijk bekleedde ik 4 jaar lang de functie van CFO in Europa. Daarna ben ik overgestapt naar Product en Innovatie.

Financiën speelden een belangrijke rol in mijn keuzes en mijn carrière. Ik koos wiskunde op school omdat ik graag met getallen werk. Ik werd commercieel ingenieur. Tijdens mijn hele professionele carrière heb ik consequent gekozen voor financiën en heb ik financiële vaardigheden gebruikt om een impact te hebben in de sector, of ik nu een financiële of zakelijke rol had.

- Wat heb je onlangs geleerd over gendergelijkheid?

- Ik ben vaak de enige vrouw tijdens vergaderingen. Dat voelt niet goed. De laatste tijd maak ik er een punt van om het te vermelden, zodat mensen het weten. Hoewel ik het niet noodzakelijk eens ben met quota, erken ik dat mannen al eeuwen leidinggevende functies bekleden. Daarom moeten we een extra inspanning doen om deze historische onevenwichtigheid te overwinnen en het aantal mannen in leidinggevende functies te vergroten vooruitgang. Als we er niet actief aan werken om meer vrouwen in deze ruimtes te krijgen, zullen we de achterstand nooit inhalen.

- Aan de andere kant vraagt mijn 12-jarige dochter zich af waarom jongens niet worden uitgenodigd om deel te nemen aan gendergerelateerde evenementen zoals "Girls in Tech"-activiteiten die door Mastercard worden georganiseerd. Ik denk dat de jongere generatie vindt dat gendergelijkheid inherent en inclusief moet zijn. We moeten ook rekening houden met hun perceptie bij het sturen van de genderagenda.

- Wat was een van de beslissingen die de meeste invloed op jou/je carrière heeft gehad?

Toen ik op de financiële afdeling werkte, zei mijn baas - Europa CFO - ooit tegen me dat ik meer verbonden moest zijn met het bedrijf. Ik nam zijn advies heel serieus en na een tijdje ging ik werken in het marktontwikkelingsteam. Deze verschuiving was uitdagend en niet comfortabel voor mij in de eerste paar maanden - ik moest een compleet nieuwe expertise leren in een omgeving waar mensen mij minder kenden. Maar terugkijkend denk ik dat het de beste zet was die ik ooit heb gedaan. Deze beslissing stelde me in staat om nieuwe dingen te ontdekken, opende veel deuren voor me en hielp me te komen waar ik nu ben.

- Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Ik zou zeggen wat ik tegen iedereen zeg: wees moedig, wees niet bang en wees nieuwsgierig. Toen ik jonger was, durfde ik minder. Maar als je durft, betaalt het zich terug. Wees niet bang, vooral niet als je weet dat je een omgeving hebt die je steunt. Vrouwen kijken vaak naar functiebeschrijvingen en beoordelen heel streng of ze erbij passen of niet. Mijn advies is: streef naar een 50-50 fit, niet naar een 80-20 fit. Zoek naar iets waar je snel waarde kunt toevoegen en 50% is de rek. De rek maakt ons ongemakkelijk, dus beperken we onszelf tot observeren. Om sneller een impact te hebben, durf je vragen te stellen en neem je het doordachte risico om een beslissing te nemen, zelfs als je niet 100% zeker bent. Dat soort durf is wat ik zou willen dat ik eerder had gedaan.

- Heb je een boodschap voor vrouwelijke studenten die geïnteresseerd zijn in financiën of voor jonge vrouwen die aan het begin van hun carrière staan?

De banen van morgen vereisen meer wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden, samen met interpersoonlijke vaardigheden. Tienermeisjes zou ik willen aanraden om na te denken over bèta/techniek. Dat betekent niet dat je niet nieuwsgierig mag zijn en over andere dingen mag leren (cultuur, kunst), maar bèta/techniek is belangrijk.

De financiële sector moet evenwichtiger zijn en de diversiteit van onze samenleving weerspiegelen; we hebben vrouwen in de financiële sector nodig om ervoor te zorgen dat alles wat we in die sector doen een afspiegeling is van onze samenleving, of het nu gaat om het ontwikkelen van relevante oplossingen of het geven van aangepaste aanbevelingen.