< Alle artikels

16 February, 2024

#48 Portret van een vrouw in de financiële sector: Eimear Creaven

Kunt u in het kort uw huidige rol in de organisatie beschrijven (in 1 zin)?

Ik ben de president van West-Europa, ik heb het voorrecht om 7 markten te leiden: België, Nederland, Luxemburg, Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal.

In deze hoedanigheid ben ik verantwoordelijk voor het leiden van de strategie en de activiteiten van het bedrijf, het aanjagen van transformationele veranderingen op het gebied van digitale betalingen met onze partners in financiële instellingen, detailhandel, overheid en bedrijven. We zijn ook toonaangevend op het gebied van cyberdiensten, gegevensinzichten en loyaliteit, we kijken naar mogelijkheden om financiële en sociale inclusie te bewerkstelligen en diversifiëren naar nieuwe gebieden zoals realtime betalingen en open bankieren.

Wat bracht je bij financiën?

Toen ik mijn carrière begon, was ik 20 jaar oud en de vraag die ik me stelde was: waar kon ik een sterk pad vinden voor persoonlijke ontwikkeling en groei? Op dat moment in Ierland waren de banken erg sterke instellingen om mensen te ontwikkelen, ze hadden sterke graduate programma's en boden een rijke carrière met mogelijkheden om te diversifiëren naar verschillende gebieden van het bedrijf evenals verschillende geografische gebieden.

Zo ben ik mijn carrière in Finance begonnen en in feite heb ik het voorrecht gehad om drie belangrijke carrièrepaden te bewandelen:

1. De eerste was corporate banking bij AIB Capital Markets, een Ierse bank. Daar doorliep ik verschillende functies in corporate banking en treasury en werkte ik 7 jaar voor hen: twee in Dublin en vijf in New York;

2. In 2007 wilde ik afstand nemen van de financiële wereld en opnieuw leren. Ik verliet New York en deed mijn master bij INSEAD in Frankrijk. Na de MBA begon ik aan mijn tweede carrière, in consulting. Ik werkte voor een adviesbureau, Alvarez & Marsal, dat bedrijven in financiële stress ondersteunt. Ik werkte in het FI-team met grote, noodlijdende banken, waaronder Lehman Bros. Chapter 11 in Londen en Kaupthing Bank in Reykjavik. Ik sprong door heel Europa om veel banken te ondersteunen die moeilijke tijden doormaakten;

3. Mijn derde carrière is bij Mastercard. Het sprak me erg aan om te werken bij een bedrijf dat samenwerkt met bankpartners. Ik ben in 2012 in dienst gekomen en heb verschillende functies gehad waarbij ik nauw heb samengewerkt met financiële instellingen en digitale partners.

Wat heb je onlangs geleerd over gendergelijkheid?

Ik ben erg trots en blij om te zien dat er in de financiële sector zoveel aandacht is voor gendergelijkheid. Er heeft een verschuiving plaatsgevonden, je kunt het zien in de pijplijn van de instellingen en in de ondersteuning van de instellingen bij de groei van vrouwelijk talent.

En ook al zien we dat het beter gaat, we moeten er nog steeds aan werken, we moeten prioriteit blijven geven aan dit werk om een evenwicht in profielen te krijgen. Ik heb me erg gericht op het ontwikkelen van ons vrouwelijk talent, het begeleiden en ondersteunen van veel uitstekende vrouwelijke collega's in onze organisatie. Er is nog veel meer te doen.

Wat was een van de beslissingen die de meeste impact had op jou/je carrière?

Een van de sterke drijfveren om bij Mastercard te gaan werken was om nauw samen te werken met een vrouw met wie ik had samengewerkt in consulting: Ann Cairns, zij was het hoofd van International en werd mijn vriendin, mentor en sponsor.

Wanneer je mensen hebt die je carrière ondersteunen, is het belangrijk om deze relaties te behouden, zelfs als je van bedrijf of bedrijfstak verandert: blijf dicht bij je oude baas, bij de mensen die naar je omkijken en je carrière sponsoren. Deze mensen kennen je goed en weten hoe je op goede en stressvolle momenten functioneert. Deze relaties zullen een sterke steun zijn als je verder groeit in je carrière.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Ik zou drie adviezen geven:

1. Neem risico's, vooral vroeg in je carrière. Neem verschillende rollen aan, werk in nieuwe regio's en culturen en blijf niet te lang in één situatie hangen omdat je jezelf kunt ontwikkelen door een actieve verandering in je carrière en leven te brengen;

2. Zorg ervoor dat je baas een sterke sponsor is van het werk dat je doet. Omdat we zoveel tijd op het werk doorbrengen, zijn onze bazen de belangrijkste personen voor je dagelijks geluk en voor je carrièregroei. Als je baas je blokkeert, verander dan van baas;

3. We brengen enorm veel uren door op het werk, dus zorg ervoor dat je er plezier in hebt, kom elke dag met positieve energie. Mensen moeten met je willen werken.

Heb je nog een boodschap voor vrouwelijke studenten die geïnteresseerd zijn in financiën of voor jonge vrouwen die aan hun carrière beginnen?

Deze boodschap gaat verder dan alleen financiën: wees gepassioneerd over leren en jezelf ontwikkelen en jezelf in verschillende situaties plaatsen, jezelf constant uitdagen om te leren en te groeien. Je zult er een beter mens door worden.